niedziela, 12 października 2014

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym

W czasie gdy w naszej kuchni trwał remont  i do dyspozycji mieliśmy tylko piekarnik i kuchenkę turystyczną na jeden palnik, często przygotowywaliśmy dania w piekarniku. Wypróbowaliśmy  wiele przepisów, ale nie wszystkie nam smakowały. Ten przypadł nam do gustu.  Dziś gdy już kuchnia opadła z kurzu i wszystko jest piękne i błyszczące postanowiliśmy  powrócić do tego przepisu.



Składniki :


  • 300 g mięsa mielonego,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 6 łyżek oleju z oliwek, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por, 
  • 5 pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 100 g startego sera.


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut.
Olej mieszamy z przyprawami i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Marchewkę, grzyby  i por kroimy w talarki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso mielone wymieszane z 3 łyżkami oliwy. Przykrywamy je ziemniakami na które wykładamy pozostałe warzywa. Całość polewamy pozostałą  oliwą  ziołową. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180' C. Po 15 minutach zdejmujemy przykrycie i posypujemy startym serem i zapiekamy przez jeszcze 10 minut.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz